skip to Main Content

Latex allergie? Kies voor een latex vrij dieet

Wat je moet weten over een latex vrij dieet

Heb je een latex allergie? Kies dan voor een latex vrij dieet. Een latex vrij dieet is een voedingspatroon waarbij alle levensmiddelen die latex bevatten worden weggelaten. Vooral noten en zaden hebben een hoog latexgehalte. Een latex allergie komt vooral voor bij mensen die met latex handschoenen hebben gewerkt zoals verpleegsters en tandartsen. Lees verder voor meer informatie over een latex allergie en een latex vrij dieet.

Wat is latex?

Latex, beter bekend als rubber, is een natuurproduct. Latex is het sap van de Hevea Brasiliensis boom en bevat honderden eiwitten. Dit rubber wordt verwerkt in maar liefst tweehonderd chemicaliën en voedingstoevoegingen. Een allergie voor latex uit zich vaak als een irritatie bij contact met rubberen handschoenen, een ballon of condoom. Mensen die in de verpleging werkzaam zijn of waren, hebben vaker een latexallergie. De allergie heeft twee vormen: een contactallergie waardoor je huiduitslag krijgt en een inhalatieallergie waarbij je allergisch reageert op bepaalde soorten voedsel.

Inhalatie- en contact latexallergie

Een latexallergie is een allergische reactie bij contact met een product dat latex bevat. Deze allergie komt voor bij 1 tot 2% van de bevolking. Er is een verschil tussen een voedselallergie en een contactallergie:

  • Een inhalatie allergie ontstaat door latex deeltjes in te ademen. Latex handschoenen die voor medische doeleinden worden gebruikt, bevatten een fijn poeder om het aantrekken van de handschoenen gemakkelijker te maken. Aan het poeder hechten zich kleine latexdeeltjes die in de lucht terechtkomen. Wanneer je de handschoenen aantrekt, blijven de deeltjes in de lucht zweven.en adem je ze in. Ook mensen die zelf geen latex handschoenen gebruiken, ademen de deeltjes in wanneer er bijvoorbeeld in de operatiekamer latex handschoenen worden gebruikt. De kans om een latexallergie te ontwikkelen is afhankelijk van de intensiteit en de duur van de blootstelling aan latex. De handschoenen die je thuis gebruikt bevatten geen poeder.
  • Bij een contactallergie kan een huidreactie optreden door aanraking met producten die latex bevatten, zoals handschoenen of een condoom,. De voedingsallergie komt niet voor bij mensen die alleen allergisch zijn voor contact met latex.

Latexallergie en het fruit- en groenten syndroom

Bij een inhalatie latexallergie kun je een allergische reactie krijgen door het eten van voedsel. Neem bijvoorbeeld avocado en papaja. Deze vruchten komen van bomen die verwant zijn aan latex. Je kunt zowel inwendige klachten ontwikkelen, als een hevige huiduitslag krijgen. Je lippen kunnen geïrriteerd raken of opzwellen. In mijn praktijk neem ik tijdens het eerste consult een voedingslijst met de patiënten door en vraag of er producten op staan die men niet kan verdragen. Wanneer blijkt dat dat avocado een negatieve reactie veroorzaakt, kan men vrij zeker stellen dat je een latex allergie hebt.

banner breed 02

De diagnose stellen

Voor mensen die verkeerd reageren op bovengenoemde groenten en vruchten moet altijd een test worden aangevraagd om te zien of zij een latexallegie hebben. Men moet er dan wel rekening mee houden dat de test bij mensen met een latexallergie vaak negatief uitvalt. De diagnose wordt dan gemist. Afhankelijk van de grenswaarde die wordt gehanteerd, zien we bij de bloedtest (RAST) of de huidtest dat ongeveer 40% van de mensen met een latexallergie bij en test een reactie krijgt. Bij 60% van de mensen wordt de diagnose dus gemist. Een allergie voor papaja of avocado mag in feite dienen als bewijs van een latexallergie.

Latexvrij dieet

Bij het vermoeden van een inhalatie latexallergie moet je een latexvrij dieet volgen. Dan kun je het beste voedsel vermijden dat een kruisreactie heeft met latex. Deze levensmiddelen laat men dan weg:

  • Zaden en pitten: zoals lijnzaad, maanzaad, mosterd, mosterdzaad, zonnebloempitten, pijnboompitten, sesamzaad, psyllium en peper.
  • Graan: tarwekiemen en boekweit.
  • Noten: alle noten en kastanje.
  • Peulvrucht: alle peulvruchten, bonen, pinda, soja.
  • Fruit: alle exotische vruchten zoals mango, papaya en passievrucht. Pitvruchten zoals abrikoos, kers, pruim en perzik. Aardbei, ananas, appel, avocado, banaan, kiwi, kokos, nectarine, meloen en vijg.
  • Groenten: komkommer, tomaat, wortel.
  • Kruiden: alle mengkruiden, vetsin (E621), azijn, tabak en plantaardige, medicinale producten, zoals Solidago virgaurea (guldenroede).

Door dit latexvrij dieet te volgen zullen de klachten verdwijnen. Ook dat is een sterk bewijs dat er sprake is van een latexallergie. Sommige fruitsoorten kunnen wel af en toe worden gegeten wanneer ze zijn gekookt,

 

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies B.V., een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

Nieuw! 4-stappen Blauwdruk voor Darmgezondheid

Er is een simpele - wetenschappelijk onderbouwde - 4-stappen blauwdruk voor optimale darmgezondheid. Deze kleine wijzigingen in je voedingspatroon (die iedereen gemakkelijk kan doen) geven gegarandeerd resultaat op korte termijn. Aanbevolen door drs. Saskia van As. Klik hier om meer te ontdekken.

darmen helen

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen