skip to Main Content

Allergie of histamine intolerantie

Wanneer een histamine-arm dieet?

Mensen met een voedselallergie kunnen klachten krijgen wanneer ze iets eten waar zij allergisch voor zijn. Het histaminegehalte in het lichaam stijgt dan. Bij een histamine intolerantie kunnen klachten ontstaan door het eten van voedsel dat veel histamine bevat.
In beide gevallen ontstaan er klachten, zoals jeuk, een verstopte neus, slapeloosheid of buikklachten. Bij een histamine intolerantie ontstaan de klachten door het eten van voedsel dat de productie van histamine uitlokt, of het eten van voedsel dat histamine bevat. Hierdoor is er een toename van histamine in het lichaam. Bij een histamine intolerantie is er sprake van een tekort van het enzym dat histamine afbreekt, ofwel: een tekort aan diamine oxidase (DAO). Hieronder geven wij informatie over een histamine intolerantie en hoe je een eetpatroon kunt ontwikkelen en hoe de klachten van een histamine intolerantie te verminderen.

Wat is histamine?

Histamine is een stof die veel functies heeft in het lichaam en een rol speelt in afweerreacties, de productie van maagzuur en zorgt voor bloedvatverwijding. Histamine wordt gemaakt en opgeslagen in de zogenaamde mestcellen. Bij normale hoeveelheden speelt histamine een belangrijke rol in het lichaam. Maar bij een toename van histamine kan dit klachten veroorzaken. Er is dan sprake van verwijding van de bloedvaten die zichtbaar en voelbaar kan zijn doordat men rode wangen krijgt. Een stijging van histamine veroorzaakt vaak hartkloppingen.histamine molecuul

Allergie en histamine

Bij een allergische reactie komt histamine vrij uit de mestcellen door het eten van producten waar je allergisch voor bent. De hoeveelheid histamine in de lichaamsweefsels, de darmen en het bloed neemt toe. Dat is dus een puur inwendige reactie die alleen optreedt wanneer je een allergie hebt. Een voedselallergie kan optreden door een bepaalde voedingsstof, zoals eieren of tomaten. Ook is men gevoelig voor aan aantal levensmiddelen of heeft men een allergie voor gras- of boompollen.

Enzym dat histamine afbreekt

Een ander syndroom is een histamine intolerantie. Een teveel aan histamine kan veroorzaakt worden door het ontbreken van een bepaald enzym in het lichaam dat histamine moet afbreken. Dat is het enzym diamine oxidase. Door een tekort van dit enzym ontstaan er te hoge histamine gehaltes in de darm en het bloed. Kort gezegd kunnen we stellen dat de hoeveelheid histamine in het lichaam kan toenemen:

 1. door een allergie,
 2. door levensmiddelen die veel histamine bevatten en producten die histamine vrijmaken bij een tekort aan het enzym DAO.

Een toename van histamine in het lichaam veroorzaakt bloedvatverwijding, een loopneus, jeuk, slapeloosheid, hartkloppingen of hoofdpijn. Jeuk en benauwdheid zijn vaak het gevolg van voedselallergieën en hooikoorts. De combinatie van een allergisch reacties met slapeloosheid of het ontstaan van rode wangen bij het drinken van rode wijn is vrij kenmerkend voor een histamine overgevoeligheid door een enzym tekort. Veel mensen zijn niet bekend met een histamine intolerantie. Zij hebben dan niet goed in de gaten waar bovenstaande klachten vandaan komen. Het is dan altijd zinvol om je te laten testen op histamine intolerantie.

Histamine en voedsel

Histamine zit van nature in diverse dierlijke en plantaardige producten. Vooral bewerkte en gefermenteerde voedingsproducten bevatten veel histamine, bijvoorbeeld oude kazen, schimmelkazen en worsten. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij gezonde bacteriën ervoor zorgen dat voedsel langer kan bewaard kan worden. Lactobacillus brevis is een gezonde bacterie die wordt gebruikt voor fermentatie, tijdens dit proces kan dus histamine vrijkomen.

Test histamine intolerantie

Men kan een histamine intolerantie op het spoor komen door het histaminegehalte van de ontlasting te laten bepalen door een test. Hoe doe je dat? Consumeer op dag 1 een glas rode wijn, chocolade, wat oude kaas en noten. Neem de dag erna een ontlastingsmonster. Daarvoor gebruik je een speciaal verzamelbuisje, dat stuur je naar het laboratorium, waar het histaminegehalte wordt gemeten. De normale waarden van histamine liggen tussen de 0 en 107 uU/ml.

Voeding met histamine

Zuurkool bevat bacteriën die voor fermentatie zorgen en heeft daardoor een zeer hoog histaminegehalte. Vis uit blik, zoals tonijn, heeft door een toename van bacteriën veel histamine. Ook door het eten van verse vis die te lang heeft gelegen en bijna bedorven is kunt je een acute histaminevergiftiging oplopen. Daarnaast zijn er levensmiddelen die weinig histamine bevatten, maar wel histamine vrijmaken wanneer je ze eet. Chocolade is daar een voorbeeld van. Mensen die histamine gevoelig zijn, kunnen dat beter niet eten. Chocolade, kaas, noten en roden wijn kunnen niet worden gegeten. Daarnaast zijn er veel levensmiddelen, zoals tomaat en avocado die histamine bevatten, Je kan deze zeer beperkt histamine bevattende producten gebruiken, maar de maaltijd mag niet meer dan 50 mg histamine bevatten.

Advies: histamine-arm dieet volgen

Bij een histamine arm dieet vermijd je stoffen/producten die histamine bevatten of histamine vrijmaken. Onderstaand zie je een overzicht van producten die je beter kunt vermijden of zelfs beter helemaal niet moet eten.

1. Vermijden van onderstaande producten

 • Chocolade
 • Kruiden: kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, kervel,
  gember, en nootmuskaat. Weinig te gebruiken. Vanille kan klachten veroorzaken.
 • Menthol en pepermunt: drop, marmiet, ketjap.
 • Vis uit blik, gerookte vis: kan veel histamine bevatten, 200 tot 400 mg per kg.
 • Worsten: deze kunnen per 470 mg/kg histamine bevatten. Vers gemaakte worst kun je wel eten.
 • Schimmelkazen en oude kaas: oudere kazen bijvoorbeeld, scherpe belegen schimmelkazen kunnen 400 to 600 mg histamine per kg bevatten.
 • Soja, peulvruchten en noten: pinda’s, zonnebloempitten, walnoten en cashewnoten bevatten een matige hoeveelheid histamine.

2. Beperkt gebruiken van onderstaande producten

Producten met een matig histamine gehalte kun je wellicht eenmaal per week gebruiken. Daarbij moet je zelf beoordelen of deze levensmiddelen klachten veroorzaken. Volg daarvoor het rotatie dieet. Je eet elke dag andere producten en noteert of je klachten krijgt. Voedsel dat histamine bevat en mogelijk beperkt kan worden gebruikt:

 • Het wit van een ei.
 • Varkens- en lamsvlees, lever en vlees van verschillende wildsoorten bevatten veel histamine.
 • Rundvlees, kip, kalkoen en paard bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
 • Worsten, producten door de slager gemaakt geven vaak meer klachten.
 • Sommige vissoorten bevatten veel histamine, met name makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen (kroepoek) en schaal- en schelpdieren. Beter geen vis uit blik eten.
 • Tomaten bevatten 26 mg histamine. 100 gram bevat dus 2,6 mg histamine. Wanneer je tomaten kookt, neemt het histaminegehalte af.
 • Avocado: een kilo avocado bevat 26 mg histamine. Je kunt dus best wekelijks een of twee avocado’s eten, maar zeker niet dagelijks.
 • Spinazie, zuurkool, bietjes en champignons, paprika, rabarber.

Hoog gehalte histamine kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.

 • Bonen: verse sperziebonen, snijbonen en peulvruchten kunnen matige hoeveelheid histamine bevatten.

Alcohol heeft als algemene eigenschap dat het de vaten uitzet, zoals cider, bier en rode wijn.

 • Thee kan een matige hoeveelheid histamine bevatten.

Het rotatiedieet

Bij een histamine intolerantie kan men bovenstaande producten vaak wel 1x per week gebruiken. Je kunt dan zelf beoordelen of je deze middelen verdraagt. Je eet deze producten om de beurt. Dus combineer je avocado niet met tomaat of kaas, en bijvoorbeeld bietjes niet met makreel. De histamine waarden worden dan te hoog. Voor afwisseling en planning van je voeding zie het rotatie dieet.

 

 

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies B.V., een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen