skip to Main Content

Verkoop

Darmflora & Ontstekingen pakket

 200,00

In dit pakket wordt gekeken naar de darmflora. De darm bevat bacteriën die samen ongeveer anderhalve kilo wegen. Met specifieke methodes wordt er gekeken naar de aantallen van verschillende bacteriegroepen. Een daling van de bacterie-aantallen kan klachten veroorzaken en een afname van de weerstand.

Vier belangrijke markers voor ontstekingen in de darm zijn Calprotectine, β-Defensine-2, Lactoferrine en Transferrine

Het pakket DARMFLORA & ONTSTEKINGEN bestaat uit de modules:

 200,00

Categorieën: , , ,
2-3 werkdagen levertijd
Product op voorraad!
  • Meer dan 55.000 test aanvragen
  • +50% wordt een oorzaak gevonden
  • Telefonische consulten
  • Informatieve artikelen

Beschrijving

Het Basispakket bij een glutenvrij dieet is opgebouwd uit een aantal belangrijke ontlastingsanalyses. Deze zijn gericht op mensen die al langere tijd darmklachten hebben en een dieet volgen dat geen gluten bevat. Dit speciale pakket bevat de volgden analyses: Markers voor de vertering. Darmflora analyses en het aantal gisten, zoals Candida soorten. Ontstekingsreacties: calprotectine (een marker voor de toename van witte bloedlichaampjes), secretoir IgA (immunologische weerstand) en beta-defensine-2 (dat door de wand van de dikke darm wordt gevormd). Zonuline (test voor een lekkende darm).

Verteringsproblemen
Bepalingen van de zuurtegraad, te hoog of te laag, duiden op een verstoring van de darmflora. Wanneer er onverteerd voedsel, slijm en een afwijkende consistentie wordt aangetroffen in de ontlasting, duidt dat op een dieetfout of een darmaandoening. Wanneer je zetmeelrijke producten zoals brood niet verdraagt, kan het zetmeelgehalte van de ontlasting toenemen. Dit kan zorgen voor een toename van gisten, zoals Candida soorten. Een toename van het vetgehalte hangt samen met een aantal ziektebeelden: aandoeningen van de lever, galblaas of alvleesklier. Het vetgehalte kan ook toenemen bij mensen met coeliakie wanneer er gluten worden geconsumeerd, darmontstekingen, parasieten of gebruik van maagzuurremmers.

Darmflora
De darmflora-analyse vindt plaats op basis van specifieke kweekmethoden waarbij de aantallen van de voornaamste aerobe bacteriegroepen worden bepaald (Enterobacteriaceae, E.coli, Lactobacillus spp. en Enterococcus spp.). Daarnaast wordt een gentechniek gebruikt waarbij de aantallen van de anaerobe bacterie Bifidobacterium spp. kan worden bepaald. Darmbacteriën spelen een belangrijke rol in het handhaven van een gezond milieu van de darm en de immuniteit.

Overgroei met gisten
Door middel van een kweek worden de aantallen van schimmels en gisten zoals Candida albicans bepaald. Bij een toename van Candida soorten kan een opgezette buik, brijachtige ontlasting en winderigheid ontstaan. Heb je darmklachten en zijn deze ontstaan door een antibioticumkuur? Een daling van de bacterieaantallen kan klachten veroorzaken en samengaan met een stijging van Candida soorten en afname van de weerstand. Voor vrouwen die vaker Candida-infecties hebben gehad is deze test ook zeer zinvol.

Calprotectine
Calprotectine is een specifieke ontstekingsmarker voor de darmwand en de maag. calprotectine heeft een bacterieremmende werking en wordt uitgescheiden door witte bloedlichaampjes. Een toename van calprotectine wordt veroorzaakt door ontstekingen. Sterk verhoogde waarden komen voor bij chronische ontstekingsziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De test kan ook worden gebruikt om mensen met een ontstekingsziekte over een langere periode te volgen. Het gebruik van pijnstillers zoals diclofenac – een middel dat veel wordt voorgeschreven bij gewrichtsklachten – kan maagklachten en darmbeschadigingen veroorzaken. Het gehalte van de ontstekingsmarker calprotectine kan daardoor verhoogd zijn.

Beta-defensine-2
Beta-defensine-2 is een natuurlijke bacterieremmende stof die uitsluitend door speciale cellen van de wand van de dikke darm wordt gevormd. De beta-defensine-2 test helpt om onderscheid te maken tussen een aandoening van de dikke en de dunne darm. Bij een besmetting met D. fragilis, een parasiet die de dikke darm infecteert, zijn de beta-defensine-2 waarden vaak verhoogd. Dit is een indicatie dat de darmwand door de parasiet is geïrriteerd.

Inhoud pakket

Het Basispakket zonder glutenmarkers bevat de volgende analyses:
– Verteringsparameters: pH, vetgehalte, zetmeel- en plantvezels, consistentie en kleur
– Aerobe darmflora: Enterobacteriaceae spp, E.coli, Lactobacillus spp. en Enterococcus spp.
– Bifidobacterium spp.
– Gisten en schimmels (o.a. Candida soorten)
– Ontstekingsmarkers: calprotectine, beta-defensine-2. lactoferrine en transferrine

Indicaties/klachten

De volgende klachten en indicaties kunnen voorkomen bij één of meerdere aandoeningen, welke
worden onderzocht in het Basispakket:
– Misselijkheid
– Vermoeidheid
– Regelmatig buikpijn
– Maagklachten
– Slaapproblemen
– Jeukende huid, eczeem
– Anale jeuk
– Dunne ontlasting of constipatie
– Brijachtige, ongevormde ontlasting
– Vettige ontlasting (licht van kleur)
– Ontlasting die plakt aan wc
– Gistende ontlasting
– Onverteerd voedsel
– Opgezette buik na het eten
– Winderigheid na het eten
– Klachten door het eten van brood, rijst en pasta
– Pijn (zeurend) in de bovenbuik
– Klachten bij vettig voedsel
– Verlaagde weerstand, snel verkouden
– Slijmvorming keel, keelpijn
– Hoesten, benauwdheid
– Jeukende oren of ogen
– Schimmelinfecties
– Irritatie blaas
– Gewrichtsklachten of spierpijn
– Vaginale irritatie
– Gebruik van maagzuurremmers
– Klachten nemen af na probiotica gebruik
– Klachten zijn ontstaan na een antibioticumkuur
– Familieleden met galklachten
– Toename van klachten bij consumptie van suiker of zetmeel
– Veelvuldig antibiotica gebruik
– Gebruik van anticonceptie en pijnstillers
– Bij kinderen: groeiachterstand
– Bloedarmoede, gebrek aan mineralen of vitaminen
– Depressiviteit, neurologische klachten
– Migraine
– Als kind al darmklachten
– Glutenintolerantie wanneer er gluten worden gebruikt (antilichaam tegen gluten worden niet
bepaald)

Darmflora bij baby’s
Een baby heeft een aparte darmflora die al na enkele dagen verschijnt. Na enkele weken is de flora ontwikkeld. Aanvankelijk zijn er meer Bifidobacteriën dan bij een volwassenen en vaak is er wat minder floravariatie. Het heeft zeker zin om de darmflora te laten bepalen wanneer de baby darmklachten heeft zoals buikpijn en diarree.

Extra informatie

Aandoeningen

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Symptomen

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen