Home/Aandoeningen/Helicobacter pylori

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori is een bacterie die bij veel mensen in de maag voorkomt. In sommige gevallen veroorzaakt deze bacterie een ontstoken maagslijmvlies, een maagzweer. Dit is echter niet altijd het geval. H.pylori komt van nature bij de meeste mensen voor in de maag. Over het algemeen heeft de bacterie juist goede eigenschappen.

Tot voorkort had men vaak op jonge leeftijd een Helicobacter-infectie. Het woord infectie heeft een negatieve lading, maar een infectie met H.pylori beschermt juist tegen een herbesmetting. Een infectie zorgt er eveneens voor dat er later minder vaak astma optreedt.

Veel mensen in ontwikkelingslanden hebben de bacterie nog in de maag zitten, maar zij ondervinden daar niet al te veel hinder van. Ook bij de allochtone bevolking in Nederland treft men vaker H.pylori aan, dan bij de autochtone bevolking het geval is. Bij kinderen die na een periode van diarree en misselijkheid getest werden op Helicobacter was de uitslag in 58% van de gevallen negatief. In 83% van de gevallen zal de besmetting vanzelf weer overgaan.

Geschiedenis Helicobacter pylori

Twee Australische artsen, Robin Warren en Barry Marshall, namen H.pylori waar bij mensen die last hadden van een maagzweer. In 1983 lieten zij door middel van een ingezonden brief in ‘The Lancet’ weten spiraalvormige bacteriën aan te treffen bij een groot aantal patiënten met een ontstoken maagwand. Robin Warren en Barry Marshall stelden dat een maagzweer door bacteriën werd veroorzaakt. Aanvankelijk geloofde men de theorie dat de maagzweer door bacteriën werd veroorzaakt niet. Als experiment besmette Marshall zichzelf met H.pylori en hij kreeg een maagzweer. Dit werd bevestigd door een gastroscopie, waarop hij een antibioticum nam. De klachten verdwenen. Wereldwijd wordt nu aangenomen dat een maagzweer veroorzaakt wordt door deze bacterie.

Klachten bij Helicobacter pylori

In het westen komt men steeds minder vaak in aanraking met H.pylori, hierdoor bouwt men ook minder immuniteit tegen deze bacterie op. Het gebruik van antibiotica heeft er voor gezorgd dat de bacterie van aard is veranderd en schadelijker voor de maag is geworden. Het gevolg hiervan is dat er door een besmetting ernstige klachten kunnen ontstaan. Jaarlijks raken er 750.000 mensen besmet en overlijden er een half miljoen mensen aan een Helicobacter-infectie. De klachten die een infectie met H.pylori met zich meebrengen zijn:

 • Pijn. De meest voorkomende klacht bij besmetting met H.pylori is pijn in de maagstreek. Kenmerkend is een brandend, schrijnend gevoel in de maagstreek of achter het borstbeen. Deze pijn kan toenemen bij een lege maag en neemt af bij het eten van voedsel of het gebruik van een maagzuurremmer. De pijn kan uitstralen naar de rug, de hals, of tussen de schouderbladen gevoeld worden.
 • Misselijkheid. Vaak voelen mensen zich misselijk en ervaren een opgeblazen gevoel in de buik. Ook moeten mensen soms overgeven en hebben ze een verminderde eetlust.
 • Reflux. Op het moment dat voeding uit de maag terugstroomt naar de slokdarm, spreekt men van een reflux. Het slijmvlies van de slokdarm raakt daardoor geïrriteerd. Ook bij een reflux ervaart men een brandend, schrijnend gevoel achter het borstbeen, met uitstralende pijn naar de rug, de schouderbladen of de hals.
 • Donkere ontlasting. Soms veroorzaakt een maagzweer een bloeding. Het bloed komt via de maag in de darmen terecht en uiteindelijk komt dit bloed in de ontlasting terecht. Als een maagzweer een bloeding veroorzaakt is dit te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed. In een enkel geval kan de zweer doorbreken naar de buikholte; dit wordt maagwandperforatie genoemd.
 • Er kunnen chronische hoest- en slikproblemen ontstaan.
 • Maagwandperforatie. De zweer kan doorbreken waardoor er bloed in de buikholte terecht komt. Er ontstaan dan, zeer plotseling, hele hevige buikklachten. Om ernstige complicaties te voorkomen moet er bij een bloeding of perforatie met spoed medische hulp ingeschakeld worden.

Testen bij maagklachten

 • Verteringsparameters
 • Calprotectine
 • Helicobacter pylori

Bestel de test

Ontlastingsonderzoek

Bij aanhoudende maagklachten kan door middel van een ontlastingstest een besmetting met H.pylori worden aangetoond. Fecesdiagnostiek wordt steeds vaker toegepast om H.pylori op een betrouwbare manier aan te tonen. Er hoeft dus geen bloed te worden afgenomen. Men maakt in dat geval gebruik van immunochromatografische test. Ook kan een PCR-test worden uitgevoerd.

Bij ruim 11% van de mensen met maagklachten wordt de bacterie H.pylori in de ontlasting aangetroffen. Omdat veel mensen deze bacterie bij zich dragen is een positieve uitslag geen bewijs van een infectie.

In sommige gevallen wordt de maag onderzocht door middel van een gastroscopie. De diagnose van een H.pylori infectie berust dan op een kweek van de bacterie uit het biopt van de maag.
Door het inwendige onderzoek kan een tumor in de maag of een breuk van het middenrif worden uitgesloten. Dit is een ingrijpend onderzoek. In de eerste fase wordt daarom ontlastingsonderzoek gedaan.

Risico

De bacterie is besmettelijk en kan worden doorgegeven via handen, besmet voedsel, ontlasting en water. Mannen hebben vaker een maagzweer. Het roken van sigaretten geeft een grotere kans op een maagzweer. Daarnaast kan een langdurige ontsteking overgaan in een zogenaamde atrofische maagslijmvliesontsteking. De slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag is dan veel dunner dan normaal het geval is. Helicobacter-infecties van de maag verhogen de kans op maagkanker.

Cigarette Smoking Cigar Burn Ash Smoke Dead

Behandeling

De Helicobacter-test kan onderscheid maken tussen een maagzweer en een reflux. Ontlastingsonderzoek is een betrouwbare manier om de H.pylori aan te tonen. Bij aanhoudende klachten zal een infectie met H.pylori worden behandeld met een kuur van twee verschillende antibiotica, omdat de bacterie vaak niet wordt gedood wanneer er slechts één soort wordt gebruikt. De bacterie is in toenemende mate resistent tegen tal van antibiotica. Daarom moet er na de kuur een controleonderzoek plaatsvinden. In dit controleonderzoek wordt gekeken of de bacterie echt verdwenen is.

Preventie

Een maagzweer kan voorkomen worden door uw levensstijl aan te passen. Stop met roken, vermijd spanning en stress, zorg voor een goede conditie, eet op regelmatige tijden en neem daarbij niet te grote porties.

Voorkom een herbesmetting met H.pylori

H.pylori kan worden doorgegeven via besmette handen. De aanwezigheid van H.pylori geeft op zichzelf geen ziekteverschijnselen. Als u echter een maagzweer hebt en hiervoor bent behandeld, dan dient u er rekening mee te houden dat andere gezinsleden de bacterie bij zich kunnen dragen en u opnieuw besmet kunt raken.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Vraag meteen een test aan

Kies voor darmklachten.nl

 • Sinds 2005 34.150 aanvragen
 • Betrouwbare uitslag door een arts
 • +50% wordt een oorzaak gevonden
S. van As Alle informatie en adviezen, die aanleiding vormen voor het aanvragen van onderzoeken op Darmklachten.nl, zijn geschreven door drs. S. van As, arts. De resultaten van de onderzoeken worden door drs. S. van As, arts voorzien van een op maat geschreven interpretatie.

Artikelen

Vraag meteen een test aan

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

onderzoek