skip to Main Content

Stress en darmklachten

Last van de buik en stress

Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen. Dit heeft namelijk ook invloed op het immuunsysteem en kan de klachten van het Prikkelbare Darmsyndroom verergeren. Hier bij Darmklachten.nl vertellen we u graag meer over de relatie tussen stress en uw buik. Ook geven we tips om de klachten te verhelpen. Lees daarom snel verder.

Stress en de buik

Ervaart u stress? Dan maakt het lichaam zich klaar voor een vecht- of vluchtreactie. Hierdoor stroomt er meer bloed naar het hart, de hersenen en de spieren. Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.

darmklachten hero

Wij raden de volgende testen aan:

Chronische stress

Houdt de stress voor langere tijd aan? Dan spreken we over chronische stress. Dit gaat meestal niet vanzelf over en zorgt vaak ook voor vermoeidheid. Uw lichaam en geest hebben rust nodig, want vermoeidheid kan eveneens zorgen voor darmproblemen. Dit heeft te maken met het parasympathische deel van het autonome zenuwstelsel. Dit zorgt er normaal gesproken voor dat het lichaam weer in de ruststand komt. Dit deel van het zenuwstelsel speelt daarnaast een belangrijk rol bij de spijsvertering. Chronische stress kan de klachten van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) verergeren en het immuunsysteem aantasten.

Buik- en darmklachten verminderen

Wanneer uw darmklachten, maagpijn, opgeblazen buik of andere problemen veroorzaakt worden door stress, is het belangrijk om de stress te verminderen. U kunt stress het beste bij de bron aanpakken. Lichaamsbeweging en ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen. Probeer ook bewust te zijn van de spieren in het buikgebied. Spanning in de buikspieren kan bijdragen aan buikpijn en darmproblemen.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen