Home/Symptomen/Darmklachten brood

Darmklachten brood

Consumptie van brood en soms ook andere granen, kunnen darmklachten veroorzaken. Steeds meer mensen merken dat zij zich beter voelen zonder brood. Wanneer u brood en gluten bevattende producten een maand heeft weggelaten kunt u beoordelen of bepaalde klachten zijn afgenomen.

Darmklachten brood

Klachten

  • Brood kan winderigheid en een opgezette buik tot gevolg hebben
  • Vermoeidheid
  • Allergische symptomen, zoals jeuk, een verstopte neus
  • Overgewicht en diabetes

Oorzaken

  • Zetmeel intolerantie; brood bevat veel zetmeel
  • Brood en zetmeel kunnen de groei van Candida of darmparasieten doen toenemen
  • Hooikoorts voor graspollen; tarwe en ook spelt, haver en rijst zijn grassoorten
  • Een tarwe allergie (IgE allergie voor omega-5 gliadine)
  • Gluten intolerantie. Er zijn meerdere redenen om gluten niet te verdragen:
  • I. Coeliakie, glutenintolerantie (alfa-gliadine) samenhangend met IgA
  • II. Overgevoeligheid voor gluten
  • III. De niet-coeliakie glutengevoeligheid samenhangend met IgG
  • IV. Allergie voor gluten, met name een allergie voor glutenine.

Coeliakie

Wanneer u brood of gluten niet verdraagt is er 4% kans dat de oorzaak coeliakie is.
Coeliakie is een ziekte die veroorzaakt wordt door het eten van gluten bij mensen die deze aandoening hebben. Gluten is een eiwit dat aanwezig is in tarwe en verwante granen zoals rogge, gerst, spelt en kamut. Zie artikel coeliakie.

Allergie voor gluten

Men kan ook een allergie hebben voor gluten; 10% van de mensen heeft een allergie voor tarwe of andere granen; glutenvrij brood is dan niet altijd een oplossing. Een werkelijke allergie voor gluten is nog niet lang geleden aangetoond. Bij allergieën speelt IgE een rol, het is een heel nieuwe bevinding dat men voor de glutenfractie, glutenine, allergisch kan zijn. Gluten is een complex mengsel van gliadine en glutenine eiwitten.

Tarwe allergie

Er kan IgE gevormd worden tegen omega5-gliadinen. Tarwe geeft dan darmklachten en allergische symptomen, het eten van spelt brood niet (spelt bevat wel gluten). Wanneer u bij hardlopen en inspanning moe wordt, is het goed om aan een tarwe allergie te denken.

Hooikoorts

De meeste mensen die een allergie hebben voor graspollen verdragen granen niet goed. Evenals tarwe en rogge, maar vaak ook geen mais en rijst.

Intolerantie voor zetmeel

Het eten van zetmeelrijke producten kan vermoeidheid, een opgezette buik en winderigheid veroorzaken.

Parasieten en Candida

Bij mensen die besmet zijn met darmparasieten of hoge aantallen Candida in de darm hebben, ontstaan klachten door zetmeelrijkvoedsel, daar deze organismen voor fermentatie en gasvorming zorgen.

Overgewicht

Mensen met overgewicht eten vaak te veel zetmeelrijke producten, dit doet de gasvorming toenemen en de darmflora veranderen.

Testen

  • Zetmeel gehalte
  • Glutenmarkers
  • Candida
  • Parasieten

Behandeling

Bij darmklachten is het zinvol om graanproducten weg te laten. Zie zetmeelarm dieet. De darmflora verbetert door een dieet rijk aan groenten en een overgroei met Candida zal afnemen. Door zetmeel beperking kunt u gemakkelijker afvallen en heeft u een aantal belangrijke allergenen uit het dieet verwijderd. In de meeste gevallen voelt u zich fitter.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Vraag meteen een test aan

Kies voor darmklachten.nl

  • Sinds 2005 34.150 aanvragen
  • Betrouwbare uitslag door een arts
  • +50% wordt een oorzaak gevonden
S. van As Alle informatie en adviezen, die aanleiding vormen voor het aanvragen van onderzoeken op Darmklachten.nl, zijn geschreven door drs. S. van As, arts. De resultaten van de onderzoeken worden door drs. S. van As, arts voorzien van een op maat geschreven interpretatie.

Artikelen

Vraag een test aan

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies B.V., een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

onderzoek

[tmls_saved id=”10264″]